Uitdaging voor je brein!

Je geheugen en brein fit houden is belangrijk in deze periode, waarbij de kans op inactiviteit van lichaam en geest groter is. Dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op je brein weten de meeste mensen wel, maar hoe kun je nu specifiek je brein trainen?


Een handige manier om je brein actief te houden kan zijn met bepaalde geheugentraining of geheugenspelletjes. Het geheugen is belangrijk in het dagelijks leven om informatie op te slaan om later te kunnen gebruiken. Wanneer je iemand ontmoet op het werk of op school en je zijn of haar naam moet onthouden. Je kan het zo gek niet bedenken en je hersenen zijn actief. Houd dus ook je brein fit en alert door dagelijks of wekelijks aan geheugentraining te doen (bron: langerthuisinhuis).

In onderstaand filmpje wordt in het kort uitgelegd hoe het geheugen eigenlijk werkt.

Wij hebben 3 geheugen uitdagingen voor je bedacht:

Ga de uitdaging(en) aan en blijf, naast lichamelijk ook, geestelijk actief!

Uitdaging 1: Nieuwe informatie herhalen

Voorbeeld:

  1. Sla een krant of tijdschrift open en zoek een persoon op. Kijk hoe deze persoon heet.
  2. Focus op aandacht. Dit betekent dat u al uw aandacht op die persoon richt en zorgt dat u alle informatie goed opneemt. Hoe ziet diegene eruit, wat valt op? Waar kan ik hem/haar aan koppelen?
  3. Focus op herhaling. Herhaal de naam en de punten die u zijn opgevallen. Doe dit niet alleen in uw hoofd, maar ook hardop. U kunt het ook opschrijven.
  4. Leg het tijdschrift weg en zet een timer. Begin met bijvoorbeeld één half uur en zet hem steeds langer als u merkt dat het beter gaat. Als de timer afgaat probeert u zich de naam te herinneren. Lukt dat niet gelijk? Pak dan de foto van die persoon er bij.

Uitdaging 2: Leer nieuwe dingen

Voorbeeld:

  1. Stel, u wilt een nieuwe taal leren. Plak dan post-its (briefjes) met de vertaling van voorwerpen die u in huis heeft. Bijv. op de lamp, een plant, de kast, het koffiezetapparaat etc.
  2. Elke dag (of meerdere keren op een dag) loopt u deze voorwerpen langs en noemt u hardop het woord dat erop staat.
  3. Na een week haalt u de post-its van de voorwerpen af. Loop ze nog eens langs, kunt u de woorden nu uit uw hoofd opnoemen? Als het goed is hebben herhaling en visualisatie ervoor gezorgd dat u de nieuwe woorden beter hebt kunnen leren.

Uitdaging 3: Speel iedere dag een Braingame

Hierbij kun je denken aan raadsels, (kruiswoord)puzzels, memory, en kaart-, bord- of onlinespellen. Spellen waarbij (na)denken belangrijk is en de hersenen geactiveerd moeten worden.

Je kunt ook meedoen met MAX geheugentrainer op de televisie. In dit programma spelen ze verschillende geheugenspelletjes die je ook makkelijk vanuit huis mee kunt doen. Er is ook een MAX geheugentrainer app die gratis te downloaden is voor op je tablet of telefoon. Op deze app staan verschillende korte spelletjes.

Zin in nog meer verschillende geheugenspelletjes, klik hier om ze meteen te kunnen spelen.

Veel denkplezier! #Oisterwijkbeweegtthuis