Kinderen ontwikkelen vaardigheden door kunst en cultuur

“Muziek is mijn vak, maar ook mijn hobby. Het zorgt voor ontspanning, het geeft energie en het verbindt mensen”, vertelt Tiny (cultuurcoach). Door kennis te maken met kunst en cultuur, ontdekken en ontwikkelen kinderen hun eigen talenten. “Bovendien ontwikkelen ze vaardigheden om te functioneren in een snel veranderende maatschappij. Cultuureducatie op school maakt kunst en cultuur toegankelijk alle kinderen. Ook die dat van huis uit niet meekrijgen.

Maken, deelnemen en toeschouwen

Veel scholen in Oisterwijk maken gebruik van De Cultuurloper. Een programma voor scholen om hun cultuureducatie te verbeteren. De Cultuurloper werkt met drie verschillende onderdelen. Eén daarvan is de school. Waar het kind zich ontwikkelt als maker van kunst en cultuur. Een ander is al het culturele dat Oisterwijk te bieden heeft. Waar het kind zich ontwikkelt als deelnemer. En de laatste is de wereld. Waar het kind zich ontwikkelt als toeschouwer en luisteraar. “Alle scholen in Oisterwijk en Moergestel weren samen met Tiliander. Dit is het cultuurcentrum in Oisterwijk. Daardoor kunnen er mooie voorstellingen tegen een lage prijs aangeboden worden.”

Trots

Vorig jaar is dit voor het eerst georganiseerd. Dit is erg goed ontvangen. “Daarom gaan we hiermee door”, vertelt Tiny enthousiast. “Ik ben er erg trots. Alle basisschoolkinderen in de gemeente kunnen eens per jaar naar een theatervoorstelling gaan.” Lees meer over hoe kinderen cultuur ontdekken in Oisterwijk. En naar welke theatervoorstellingen de kinderen gaan.