Een gezonde school

“Samen creëren we in Oisterwijk een omgeving waar kinderen gezond kunnen opgroeien. Daarbij spelen de opvoeding en school een grote rol. Een mooi voorbeeld is basisschool de Tovervogel”, zo vertelt Britt van der Wende (adviseur gezonde school). “Een school waar ze veel aandacht schenken aan een gezonde voeding.” 

Een gezonde school is een school die aandacht besteedt aan gezondheid. “Zoals basisschool de Tovervogel waar ze veel aandacht aan voeding besteden. Kinderen delen gezonde traktaties uit en nemen gezonde trommeltjes mee voor tijdens het overblijven. In de pauze drinken ze alleen water of melk en de kinderen krijgen schoolfruit. Wij hebben ze geholpen bij de aanvraag van Vignet Voeding en het verder structureren van allerlei zaken rondom een gezonde leefstijl.”

Ontdekken dat gezonde voeding ontzettend lekker is

“Ook laten we de kinderen met Smaaklessen structureel kennis maken met gezonde voeding. Het is een lesprogramma waarbij kinderen door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, hun eten verkennen. Kinderen doen kennis en ervaring op met gezonde voeding en duurzaamheid. Zo ontdekken ze dat gezonde voeding ook ontzettend lekker is. Hiermee kunnen we niet vroeg genoeg beginnen.” Over een aantal weken viert de Tovervogel haar verjaardag. Het thema die dag is Gezond. “Samen komen we in beweging en de kinderen organiseren een gezond buffet”, zo vertelt Carla Claassen (basisschool de Tovervogel).

Een gezonde omgeving voor alle kinderen in Oisterwijk

Maar een gezonde school gaat verder dan alleen gezonde voeding. “Wij ondersteunen ook bij andere onderwerpen, zoals voldoende beweging en een veilige omgeving. We helpen scholen met het creëren van een rookvrij schoolplein. We leren kinderen over weerbaarheid en we geven seksuele voorlichting.” Door een Schoolprofiel te maken, bekijkt de GGD wat een school al goed doet en waar ze zich in de toekomst nog op kunnen richten. “We werken preventief en proberen zo bijvoorbeeld ziekten te voorkomen, zoals obesitas en alcoholgebruik op jonge leeftijd. Zo creëren we een gezonde omgeving voor alle kinderen in Oisterwijk.”