Buiten speel spelletjes

Deze week wordt het weer heerlijk weer. Ga daarom lekker naar buiten. Je hoeft je niet te vervelen, want Wout heeft een aantal spelletjes voor je die hij vroeger zelf ook graag speelde.

Stoeprandje

  • Minimaal 2 spelers
  • 2 stoepranden tegenover elkaar
  • 1 bal

Variant 1: Gooi de bal naar de stoeprand tegenover je. Als de bal via de stoeprand terugrolt, -stuitert of -vliegt, krijg je één punt en mag je nog eens gooien. Zo niet, dan is de ander aan de beurt. De eerste met vijftien punten wint. Daarna wissel je van helft en begin je opnieuw.

Variant 2: Gooi de bal naar de stoeprand tegenover je. Als de bal via de stoeprand terug stuitert of vliegt zonder de grond te raken, mag je erop af lopen om de bal in de lucht te vangen. Als dat lukt, mag je nog eens gooien vanaf waar je de bal vangt. Als je mist, mag de tegenstander je proberen af te gooien. Als het raak is voordat de doorgelopen speler op zijn eigen stoep is teruggekeerd, moet de eerste speler weer vanaf de stoep gooien.

Boompje wisselen

  • Verschillende bomen
  • Minimaal 3 spelers

Zoek een plek met veel bomen, bijvoorbeeld het park of het bos. Er is één tikker die iedereen mag tikken. Wanneer je een boom aanraakt, ben je vijf tellen vrij. Word je getikt? Dan ben jij de nieuwe tikker. Spreek samen af welke bomen er mee doen en neem papa en mama ook mee!

Stand in de mand

  • 1 bal
  • Minimaal 3 spelers

Eén speler heeft de bal, de anderen staan erom heen. De speler gooit de bal recht omhoog en roept: ‘Stand in de mand en de bal is voor Giel. ledereen loopt hard weg, behalve Giel, die moet de bal pakken. Als hij hem heeft, roept hij: STOP. Dan mag niemand meer van zijn plaats en mag Giel proberen met de bal één van de anderen af te gooien. Daarvoor mag hij nog wel drie stappen zetten in de richting van het kind dat hij wilt raken. De andere spelers mogen bukken om de bal te ontwijken, maar niet van hun plaats komen. Wordt een speler geraakt, dan is die af en mag Giel de bal omhoog gooien en een andere speler kiezen. Wordt de speler niet geraakt, dan wordt deze de nieuwe balwerper.