Beweegcoach aan het woord: Jelle

Jelle wist altijd al dat hij met mensen wilde werken. Het is voor hem een uitdaging om de senioren aan het bewegen te krijgen en te houden. En soms kan hij met zijn werk zelfs een beetje geluk terugbrengen in de levens van zijn cliënten.

Jouw doelgroepen bij Natuurlijk Gezond Oisterwijk zijn senioren en mensen met een beperking. Waarom heb jij voor deze doelgroepen gekozen?

Ik werk graag met senioren en mensen met een beperking. Waarom dat is, vind ik moeilijk om uit te leggen. Waarschijnlijk speelt het mee dat ze wat afhankelijker van je zijn. En ze je echt nodig hebben. Samen werk je naar een bepaald doel. Het geeft een heerlijk gevoel als iemand na een aantal weken trainen een oefening onder de knie krijgt. Als ze dan zelf ook trots en enthousiast zijn, geeft dat nog meer energie.

Wat is jouw rol tijdens zo’n les?

Mijn rol begint vooral bij het faciliteren. Vooraf zorg ik ervoor dat er een ruimte met de juiste materialen beschikbaar is. Tijdens de les kijk ik per persoon wat er nodig is. Sommige mensen willen heel graag, maar weten nog niet precies hoe. Dan is begeleiden en instrueren het belangrijkst. Anderen kunnen onzeker of sceptisch zijn en dan moet je ze wat meer overtuigen dat ze het kunnen. Daarnaast is het erg belangrijk dat ik geloof in mijn lessen en enthousiast ben. Dan worden de deelnemers dat vanzelf ook.

Natuurlijk Gezond Oisterwijk - beweegcoach aan het woord jelle 3

Hoe bereid je een beweegles voor?

Dit doe ik meestal samen met mijn collega Koen. Hij geeft net als ik les aan senioren. Vaak heeft één van ons een idee en werken we dit samen uit. Ik heb een aantal jaar als bewegingsagoog gewerkt in een revalidatiesetting. Daar moet je erg creatief zijn, snel kunnen schakelen en oefeningen kunnen differentiëren. Zie het maar als een soort schilderspalet. Soms werk je met de kleur rood, maar iedereen heeft unieke behoeften. Daarom heb je soms ook de kleur paars nodig. Dan moet je je oefeningen wat aanpassen en blauw en rood mengen. Inmiddels heb ik veel oefeningen in mijn hoofd zitten. Maar Koen is hier ook erg goed in. We zijn een goed team!

Wat betekent het werken als beweegcoach voor jou?

Ik wist altijd al dat ik graag met mensen wilde werken. Uiteindelijk heb ik me gespecialiseerd in het lesgeven aan senioren. Het is voor mij als beweegcoach een enorm leuke uitdaging om de senioren van nu aan het bewegen te krijgen. En te houden natuurlijk. Door te bewegen, blijft je brein op peil. Maar ook je balans, mobiliteit en coördinatie. Het is natuurlijk ook erg gezellig. Als een les goed verloopt, krijgen zowel de deelnemers als ikzelf een goed gevoel. Je ziet dat mensen echt een binding krijgen met elkaar. En dat er zelfs mooie vriendschappen ontstaan of oude vriendschappen weer opbloeien. Zo kan ik soms een beetje geluk terugbrengen.

Natuurlijk Gezond Oisterwijk - beweegcoach aan het woord Jelle