Tips over voeding en een leuk recept!

Uw lichaam verandert vanaf uw vijftigste. U beweegt vaak minder waardoor de spieren in omvang afnemen. Daarom heeft u minder eten nodig. Zorg voor voldoende beweging, minder en gezond eten. 

Waar voldoet een gezonde maaltijd aan?

Groenten, gezonde koolhydraten en een bron van eiwitten. Maar wat is gezond eten? De Schijf van Vijf helpt om gezonde keuzes te maken. Daarin staat wat u allemaal mag eten. Zoals veel groente en fruit, volkorenbrood, melk, kaas en nootjes. Eten volgens de Schijf van Vijf is ook beter voor het milieu omdat u minder vlees eet. Probeer elke dag iets uit iedere schijf te eten. Dan krijgt u alle voedingsstoffen binnen, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vitamines. Zorg voor extra Vitamine D: dat vermindert de kans op vallen en botbreuken. Vitamine D kunt ook opdoen door van de zon te genieten.

Tip: in elke soort groenten zit een andere verhouding van vitaminen en mineralen. Een handigheidje is om wekelijks alle kleuren van de regenboog te eten. Neem eens een oranje of een groene paprika, in plaats van de rode!

Lekker voor de hele dag
Voldoende groente en fruit eten, is belangrijk. Het geeft energie en weerstand. Toch lukt het niet altijd voldoende groente en fruit te eten. Het is ook niet niks: minimaal 250 gram groente per dag en 2 stuks fruit. Gelukkig zijn er veel tips en trucs om meer groente en fruit te (leren) eten. Doe eens groente of fruit op uw boterham. Bijvoorbeeld hummus met avocado, sla en tomaat. Of plakjes banaan of appel. Probeer fruit bij voorkeur te eten, dit is goed voor je kaken en in een stuk fruit zitten meer vezels en minder suiker dan in een glaasje vruchtensap. Groente is ook lekker als tussendoortje. U kan en mag het de hele dag door eten!
Voldoende drinken
Veel water drinken is belangrijk. Wist u dat honger­gevoel vaak dorst is? Drink maar eens water als u honger heeft, dan trekt het hongergevoel weg. Voldoende water drinken lukt niet altijd, maar is nodig, zeker als het erg warm is. Wilt u eens variëren? Drink water met een smaakje, voeg een schijfje limoen of citroen toe of een blaadje munt.
Af en toe iets lekkers, Natuurlijk Gezond!
Zelf een lekker en gezond tussendoortje maken? Om hierbij te helpen delen wij regelmatig leuke en gezonde recepten die je simpel thuis kan maken. Vandaag deze muffins van havermout en amandel gezoet met fruit en kaneel. Bekijk deze handige video van www.leukerecepten.nl voor de uitleg.

Een TIP voor de kinderen: maak deze super leuke en gezonde cupcakes voor je opa of oma!

Ingrediënten voor 16 stuks:

  • 100 gr havermout (meel)
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 appels
  • 2 theelepels kaneel
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • 2 bananen
  • 100 ml (amandel)melk
  • 50 gr rozijnen