Een nieuwe blue zone in Nederland

Gezond oud worden, wie wil dat niet? Sardinië, Griekenland, Okinawa, Costa Rica en bij Zevende-dags Adventisten in Californië zijn plekken waar mensen in goede gezondheid 100 jaar worden. Mensen die daar wonen hebben een aantal overeenkomsten. Wat is hun geheim? Wij doken erin.

Geen sport, veel beweging

Sporten? Blue Zoners sporten niet. Toch komen ze veel in beweging. Dat komt door hun manier van leven. Ze gaan tientallen keren per dag door hun knieën. Wonen in huizen met trappen en ze maken haast geen gebruik van moderne gemakken. Ze wandelen veel en houden van tuinieren.

Een siësta en een feestje

Wanneer je uit bed stapt met een duidelijk doel, kan je dat zeven extra levensjaren opleveren! Blue Zoners weten wat hun doel is in het leven. Maar ze weten ook wanneer ze een stapje terug moeten doen. Hun dag zit vol met momenten van ontspanning: ze bidden, ze vieren feest én lassen een siësta in.

Een nieuwe blue zone in Nederland

De juiste voeding

Veel Blue Zoners eten voornamelijk plantaardig. Ze eten geregeld bonen, weinig tot geen vlees en drinken één à twee glazen wijn per dag. Waar wij Nederlanders nog wel eens goed in zijn, is onszelf voleten. Blue Zoners stoppen wanneer ze voor 80% vol zijn.

Verbinden

Familie staat op de eerste plek. Vaak wonen ouderen bij hun kinderen in huis en ze maken deel uit van het gezin. Sommige Blue Zoners verenigen zich in groepjes. Ze steunen elkaar én spreken elkaar aan op ongezond of onwenselijk gedrag. Blue Zoners verbinden zich ook vaak tot een geloofsgemeenschap. Welke overtuiging ze hebben, maakt niet uit. Maar ze geloven erin dat mensen die minstens vier keer per maand naar de kerk gaan tot wel veertien jaar langer leven.

Maar hoe ga je hier verder zelf mee aan de slag? Hier nog een aantal tips. Maak sociale contacten en investeer in goede vriendschappen. Slaap minimaal 7,5 uur per nacht en zorg voor voldoende beweging. Wie weet creëren wij een nieuwe blue zone in Nederland.